Historie

Radio Rønde havde 10 års fødselsdag den 24. august 1997, men selve foreningen Radio Rønde som står bag radioen er mere end et år ældre, da den blev stiftet af 50 foreninger og enkelt personer 13. maj 1986, så der gik mere end et år fra man stiftede foreningen, og til man kom igang med at sende, man havde regnet med at starte omkring nytår 1987, men det lykkedes ikke, hvilket også dengang skyldtes mangel på penge, til at finansierer opstarten af radioen. Det første budget lagde optimistisk ud med et skøn på 55.000 Kr. til opstarten af radioen, senere blev det dog justeåret til 80.000 og da man startede havde man forlængst rundet 100.000 kr. Men den 24.8 1987 var man endelig klar til premier udsendelsen fra Radio Rønde, som på behørig vis blev åbnet af den daværende borgmester for Rønde kommune: Peter L. Knudsen - Og det var også kommunen der stillede lokaler til rådighed for lokalradioen - der dog måtte dele selve lokalet med biblioteket, som brugte lokalet om formiddagen,og radioen brugte det om eftermiddagen.

Fra starten i 1987 var der indgået et sendesamarbejde med Radio Mols fra Ebeltoft, således at begge stationer kunne høres i både Ebeltoft og Rønde kommune. Men det var ikke meget radio man udsendte fra Rønde i starten, 7 timer om ugen var hvad man kunne overkomme.

De første 2 år af Radio Rønde's liv, var præget af megen uro, med bl.a. stor udskiftning i bestyrelsen.

Lige før 1 års fødselsdagen var man tæt på lukning, både p.g.a dårlig økonomi, men også p.g.a. mangel på medarbejdere. Men nye kom til og det blev tilladt at sende reklamer, hvilket bestyrelsen dengang mente var vejen frem for Radio Rønde, sammen med bankospil, hvilket mange andre radioer havde succes med på det tidspunkt, men for Radio Rønde blev det en kort fornøjelse det med bankospillet. Det var bestemt ikke nogen succes, så det opgav man året hurtigt og koncentrede sig om reklamerne, og det gik betydeligt bedre med det, selv om det også havde en lidt træg start.

2 års fødselsdagen blev fejåret på behørig vis med lagkage og en husstands omdelte brochurer, og man havde nu så mange medarbejdere så man kunne udvide sendetiden til hele 15 timer om ugen. lidt senere udvidede man igen så man kom op på 23 timer.

I 1989 i forbindelse med kommunevalget, investerede radioen i transportabelt udstyr så man kunne sende direkte ude fra lokal området. - hvilket man brugte til at sende direkte debat udsendelser fra en lokal kro, "Ved stambordet" kaldte man udsendelsen.

I 1990 begyndte radioen at sende turistradio, både på engelsk og tysk en ½ time om lørdagen. Dette blev året efter til en turistradio for hele Djursland. Da man producerede udsendelsen i samrabejde med Radio Djursland, Grenå; Radio Rosa, Hornslet og Radio Mols, Ebeltoft. året 1990 bød også på nye samarbejdspartnere, da ikke mere end 3 nye radioer fik sendetilladelse, dog kom kun den ene igang. nemlig Syddjurs FM som lejede sig ind i Radio Rønde's lokaler, så der blev sendt mere end 42 timers radio fra studiet i Rønde.

I 1992 i forbindelse med 5 års fødselsdagen, fik man hele bibliotekslokalet for sig selv og man kunne gå igang med at lave et rigtigt studie. Sommeren 1993 bød på et nyt problem, da antenne og sender skulle flyttes fra Kalø Gods, p.g.a. den silo som antennen sad på skulle rives ned. Men sender og antenne kunne flyttes til den ny opførte Falck-mast i Rønde.

1995 var året hvor man mente at tiden, var rendt fra ideen om at sende 3 timer hverdag. Så man valgte at gå over til ren weekendradio fra 1. oktober 1995. Og så sende koncentreåret 22 timers radio fordelt på lørdag og søndag.

9 års fødselsdagen i 1996, blev også noget særligt for DWR - Rønde, da TV 2 Østjylland pludselig dukkede op og lavede et indslag til deres aften udsendelse. så stationen på den baggrund blev kendt i hele Østjylland.

24. August 1997 10 års fødselsdag: Blev fejåret med reception, og en rigtig fødselsdagsfest for medarbejderne.

1. Januar 1998 - Samarbejdet med Radio Mols Ophørte, da de 2 stationer nu hører ind under hver sit "store" lokalradionævn, Radio Mols hører nu til Randers, mens vi på Radio Rønde hører til Århus og dermed er vores mål nået, med at få udfyldt sendefladen til 24 timer. Da vores nye samarbejdspartner KANAL 1/POPFM - Århus sender 24 timer i døgnet. Vi sender nu igen hverdag og har derfor droppet mellemnavnet "Din Weekend Radio" - så navnet i nu er DWR - Rønde

1. april 1998 endelig lykkedes det at få sat 160 Watt på 107.9 MHz. fra Rønde.

1997 Radioen kunne fejre sin 10 års fødselsdag og det var et travlt år for økonomien var i starten af året meget dårlig og regningerne hobede sig op. Der blev gjort forskellige tiltag og det gav lidt penge i kassen. Men i juni var alle problemerne næsten væk, da radioen fik tildelt Støtte fra Kulturministeriet og kunne betale det meste af radioens ophobede gæld inden året var gået.
Udsendelsesfladen forsatte med at lave weekend radio og til september kom mandag aften med som en debat aften op til det kommende Kommunevalg. Hvor der blev sendt 4 direkte debatter fra Borgerhuset på Bækkelundsvej.
Det gamle Radionævn mellem Ebeltoft og Rønde Kommuner var i opløsning, da Radio Rønde og Radio Mols ikke kunne blive enige om, om det skulle være Århus eller Randers et kommende nævn skulle høre under. Rønde Kommune valgte på radioens opfordring Århus, Samsø, Hinnerup og Hørning som nævns samarbejdspartner fra 1998. Dermed gik Radio Rønde og Radio Mols hver sin vej efter 10 års samarbejde. Radio Rønde ind gik en aftale med Radio Colombo og Århus Nærradio om et fremtidligt samarbejde. Det gav radioen en ny mixer.
Den 24 august blev radioen 10 års fødselsdag fejåret med musik bla. af Herning Bandet Mindfield? .
Der var mødt masser af gæster op og det blev et rigtig god dag, hvor også tidligere medarbejdere mødte op. Radioens medarbejdere så frem til det kommende år.

1998 Nu var der lige pludselig radioen på 107,9 hele døgnet og radioen begyndte at sende hverdag.
Borgerne i området kunne nu høre service program hver dag kl. 17.00 mandag til fredag. Der blev stillet større krav til medarbejderne, da kvaliteten i udsendelserne gerne skulle matche udsendelserne fra Århus stationerne, der nu sendte i Rønde når radioen ikke selv sendte. Økonomien så bedre ud og der kom flere medlemmer og flere sponsorer til og det blev muligt at lave forbedringer på radioens udstyr.
Det var nu også blevet en tradition at holde åbent Hus når radioen kunne fejre sin fødselsdag og 11 års fødselsdagen blev ingen undtagelse. Anja & Betina stod for det musikalske indslag, hvor det bla. havde lavet en fødselsdagssang til radioen og til børnene havde vi en Hoppeborg.
I efterååret kom radioen på Grenaa By antenne på FM 95,5 MHz. og der blev arbejdet på at finde et sted til radioens frekvens nr. 2 nemlig 105,9. Men man viste godt dette kunne blive en dyr omgang.
Den gamle 107,9 sender blev opgradeåret fra 30 watt til 160 watt. så med dette år kunne radioen se en god fremtid i møde.

1999 Blev året hvor radioen også kom til festival. Der blev sendt live indslag fra bla. Skanderborg, Midtfyn og Langelands festivalerne. Radioerne i Århus skiftede i februar navn til The Voice, men ellers var der ingen ændringer i dette samarbejde og radioens tidligere samarbejdspartner Radio Mols måtte lukke. Radioen gjorde et forsøg for, at komme inden for døren hos Ebeltoft Kommune men det lykkes ikke. Men til gengæld blev der i samarbejde med Rønde Ungdomsskole lavet et lille radio hold af Ungdomsskole elever.
Radioens 12 års fødselsdag blev fejåret med musik af Århus Salon Trio, Ballon professor Bobbel kiggede også forbi og børnene kunne hygge sig i Hoppeborgen. Der var også denne gang et pænt fremmøde. Økonomisk gik året rigtig godt, tilskuddet fra Tipsmidlerne kunne mærkes og der blev arbejdet for, at gøre radioen helt gældfri i det kommende år.

2000 Radio Rønde sender forsat under navnet DWR og ikke Radio Rønde og radioen fik en hjemmeside der hed www.dwr.dk . Frekvensen 105,9 komme ikke i gang, da der ikke var råd til det. Den blev dog senere til 101,7 men derom mere senere. Radioens sendetilladelse blev forlænget.
Der var i dette år en hel del firma portrætter og der blev lavet en Dansk top liste hvor lytterne kunne stemme på deres favoritter. Andre radioer rykkede i radioen for et samarbejde med radioen men den ønsker forsat at samarbejde med århus.
Radioens støtteforening kunne også i dette år fremskaffe mange gevinster til årets quizzer og til 13 års fødselsdagen optrådte Bandet BaSix og der var en Hoppeklovn til børnene. Der var desuden udstilling af Biler fra Opel i Ebeltoft og Motorcykler fra Feldballe MC Center og der kom over 100 besøgende denne dag. Motion skulle være sundt så, så vi sendte også fra Sportspartner Røndes store motionsløb. Der blev gjort en stor indsats for, at gøre radioen mere synlig i Lokal området.
Økonomisk gav året en lille tilbagegang. Men ikke noget i forhold til tidligere. Da der er brugt penge på forbedringer.

2001 Dette år kostede mange Lokalradioer livet, men Radio DWR Rønde overlevede, men fik sidst på året sit gamle navn tilbage nemlig Radio Rønde, radioen hed ikke andet i Lokalområdet alligevel
Den nye frekvens FM 101,7 kom i gang og det gav flere lyttere og der blev investeåret i nyt og bedre sendeudstyr. Radioen fik pæn ros for sin dækning af Kommune valget, hvor der bla. sendt direkte fra et af møderne. Af andre udsendelser kan fremhæves optakt udsendelserne til årets Danske og Europæiske melodi grandprix. Udsendelsen Mosaik kan tages med som den mest af lyttede udsendelse på radioen. Udsendelsen omhandler information fra og om Rønde Kommune.
Programmer om naturen er det også blevet til og en udsendelsesrække om Dansk Toppens historie var også en af mange gode udsendelser dette år.
Radioens 14 års fødselsdag blev igen fejret med åbent hus, hvor Kisser & Søren stod for det Musikalske indslag. Der var også udstilling af biler, Scootere og cykler og igen en Hoppeborg til børnene. Udstillere var Rønde Stjerne Auto og Rønde Cykel Biks.
Året gav et lille plus i års regnskabet også var der end da lagt nyt gulvtæppe i studiet.

2002 var året hvor Radio Rønde fejrede at det var 15 år siden radioen startede med at sende.
Det var derfor en af de ting der tog bestyrelsens og medarbejdernes tid, i den første tid af året frem til den 24 august. Det var et hårdt arbejde at få tingene på plads. Det blev lavet aftaler med forskellige bands, også var det på plads. Men så nemt var det ikke, der blev meldt afbud fra 2 af bandene, og så skulle der findes andre. Men på selve dagen kunne Radioen og Støtteforeningen præsentere, Spar 2, Firebirds, Michael Hamilton og de 2 lokale bands Sunday og The Hill Billies Rattle Band. Til børnene var der en Tryllekunstner, og 2 Hoppeborge. Alt arbejdet på selve dagen blev lavet af Radioens medarbejdere, familie, venner og TRIF/TGF Håndbold. Det lykkes at sætte en flot Festival op, på det flotte område i Byparken i Rønde. Byparken og Amfi scenen bestod prøven. Men publikum udeblev på trods af en heftig reklame, kampagne i radio og aviser kom der slet ikke det antal mennesker der var forventet. Et besøgstal på godt 200 børn og voksne, var ikke nok til at dække udgifterne på Festivalen. Hvis folk der sad udenfor hegnet også havde været indenfor, ville regnskabet havde set bedre ud. Støtteforeningen for Radio Rønde som stod for Festivalen/Fødselsdags festen, havde ikke penge nok til at dække underskuddet. på trods af der var inden Festivalen samlet en del penge ind, fra Firmaer i området til støtte for festivalen og det kom til gode i den sidste ende. Radio Rønde gik ind og dækkede resten af underskuddet godt 20000,00 kr.
Men der skete mere på Radio Rønde på trods af Radioens 15 års fødselsdags fest. Radioen startede året på svære betingelser, den ny Regering stoppede alt støtte til landets Lokalradio og Tv stationer indtil den ny Finanslov blev vedtaget. Der skulle spares og der skulle laves nye ansøgninger til Kultur ministeriet. Men Radio Rønde fik penge til Drift, Radioens service programmer og Portræt udsendelsen Confetti. Disse penge har givet et kvalitets løft der kan mærkes i Radioens service programmer, som er blevet meget bedre og fået mange flere lyttere, da de nu ved hvornår der kommer informationer fra og om de forskellige foreninger og arrangementer i området. Radioen har været opsøgende og fik lavet en masse interviews med folk der var med til de ting der skete.

Musik foreningen Fokus lavede cden med lokale kunstnere " Byen på bakken " Radio Rønde støttede projektet og sendte på dagen hvor cden udkom og der blev holdt åben hus, hvor der var interviews med folkene og kunsterne bag projektet.
I portræt udsendelsen Confetti var kunstnerne fra Byen på Bakken bla. nogle af de mange mennesker der blev lavet portræt af. Confetti udsendelserne var også en af de mange ting der gjorde radioen mere kendt i året der gik.
Radio Rønde var også en tur i Grenå Idrætscenter, Århus Amt ville nedlægge Grenå Centralsygehus og havde indkaldt til borgermøde. Vi sendte hele borgermødet live. Vi sendte også live fra sommerens Open By Night i Rønde og var med til årets kræmmermarked. Der blev i året gjort meget fra mange medarbejdernes side for at gøre Radioen synlig.
Radio Rønde havde i året 2002 det bedste år nogensinde i forhold til udsendelses sponsere, aldrig har radioen haft så mange forskellige firmaer der har støttet radioen. Det viser radioens opbakning og berettigelse i lokalområdet og en tro på radioens fremtid.
Der har også været brug for indtægterne da det har været en dyrt år pga. 15 års fødselsdagen og sidst på året opsagde TDC vores APL linie op til masten ved Falck og Radioen måtte købe en Link sender i stedet for. Der blev i året også investeåret i en ny DAT optager til optagelse af Gudstjenester og borgermøder mm. Radioen kom ud af året med et stort minus i regnskabet.

2003 Blev endnu et spændende år for radioen, med et minus fra 15 års fødselsdagen, at kæmpe med fra starten gjorde det svært. Men den fik også kampånden frem fra medarbejderne på radioen.
Radioen blev bedre til de udfarende opgaver og med Live indslag fra Forbruger messen i Rønde Hallen, Landbrugsmessen GL.Estrup, Djurs Kræmmerland og Open by Night i Rønde.
En aktiv indsats for at få Foreningerne i sendeområdet til, at melde sig ind gav også bonus.
Flyver Hjemmeværnet afholdt åbent Hus på Tirstrup Lufthavn og det lavede vi indslag om og vi står ros fra dem, mange af gæster sagde de havde hørt i radioen, der var åbent hus og det var derfor de kom. Radioen fik en stor tak fra Flyver Hjemmeværnet. Radioen kunne også i samarbejde med Journalist Linien på Rønde Højskole byde på Lokale og Lands nyheder en enkelt dag i Vinterferien. Et frugtbart samarbejde der vil forsætte i de kommende år. Radioen har i årets løb haft mange gæster i studiet, lavet indslag og optaget og sendt Kommunale debatter, lavet interviews med de lokale foreninger om hvad der sker i deres foreninger. Til jul optog radioen og sendte også de fleste af områdets Julekoncerter. året Julekalender var Fede Finn på Glat is ! . Radioen blev næsten Landskendt på sin udsendelse om Radio Luxembourg. Der er masser af roser til udsendelserne i året der gik.
Radioens 16 års fødselsdags blev fejåret i de faste rammer på Rønde Bibliotek. Anni Filt og René Franz stod for musikken, Nissan/Rønde Stjerne Auto og Rønde Auto handel udstillede biler. Rønde Hvidvare service udstillede Hårde Hvidevare.
Støtteforeningen gjorde igen en stor indsats for at få gevinster til årets quizzer på Radio Rønde.
Pop FM ændrede navn til Radio 2 og her gik det hele så godt men sidst på året, var der problemer med KODA om betaling af Musik afgifter. så det endte med de ikke ville sende i Rønde kommune længere. Radioen prøvede så med Nyhedsradioen 24-7, det faldt i lytterne smag. Men de opsagde desværre aftalen inden Jul. Da Århus stationerne nu var væk fra Rønde, gav det nu en del frierier fra andre radioer rundt i landet. Men det kom der ikke mere ud af.
Der kom også en del til gang af nye medarbejdere i året, men var desværre også nogle der stoppede på radioen.
På den Økonomiske front var trængslerne ikke forbi, Kulturministeriet lavede igen nye Tilskuds regler og alt skulle laves forfra, så bestyrelsen havde sine kvaler med at få det hele til, at hænge sammen. Det lykkes heller ikke helt desværre, men radioen overlever også de kommende år. Bare man holder omkostningerne nede.
Men radioen har heldigvis en stor opbakning i Lokalområdet og hvis endnu flere melder sig og bakker op omkring radioen ville det være endnu bedre.

Hvad de næste år bringer kan kun tiden vise, men en ting er sikkert, Radio Rønde vil forsætte med at udvikle sig, som lokalradioen for Rønde kommune og nu de 2 Djurslands Kommuner.

Vi håber snarest at få resten af historien med!


Niels Aakjær Holst/Brian Følle Petersen.